O alarmă de securitate este un sistem proiectat pentru detectarea intrușilor – intrare neautorizată – într-o clădire sau zonă. Alarmele de securitate sunt utilizate în proprietăţi rezidenţiale, comerciale, industriale şi militare pentru protecţia împotriva furturilor sau deteriorarea proprietăților, precum şi pentru protecția personală împotriva intruşilor.

Unele sisteme de alarmă servesc unui scop unic de protecție antiefracție; sistemele de combinaţie oferă protecţie atât de incendiu cât şi de intruziune.

Sistemele de alarmă contra efracției pot fi combinate cu sisteme de supraveghere de televiziune cu circuit inchis pentru a înregistra în mod automat activităţile intruşilor, şi pentru a avea acces la sistemele de control pentru uşile încheiate electronic.

Gama de sisteme conține atât sirene mici de alarmă cât și sisteme complicate prevăzute cu monitorizare de computer și control.

Design

Alarma de bază este formată din unul sau mai mulți senzori pentru a detecta intruşi şi un dispozitiv de alertare pentru a indica intruziune. Cu toate acestea, o alarmă de securitate tipică are următoarele componente:

Citeste mai mult

• Unitatea centrală (PCU) sau panoul: Creierul sistemului, ce detectează mișcarea, urmărește armarea/dezarmarea și semnalele intruziunii. În sistemele moderne, acest lucru reprezintă de obicei unul sau mai multe computere cu plăci circuite integrate într-o carcasa de metal împreună cu o sursă de curent.

• Senzorii: Dispozitivele care detectează intruziunile. Senzorii pot fi amplasați în perimetrul zonei protejate, în cadrul acesteia sau ambele. Senzorii pot detecta intrușii prin mai multe modalități, cum ar fi monitorizarea ușilor și a geamurilor care se deschid, sau prin monitorizarea interioarelor neocupate prin mișcare, sunet, vibrații sau alte perturbări.

• Dispozitive de alertare: acestea indică o stare de alarmă. Cel mai frecvent, acestea sunt clopotele, sirenele, şi/sau lumini intermitente. Dispozitivele de alertare servesc scopurilor duale de avertizare a ocupanţilor de intruziune, şi alungarea potentialilor hoți.

• Tastaturi: Dispozitive mici, de obicei montate pe perete, care funcţionează ca interfaţă om-maşină la sistem. În plus faţă de butoane, tastaturile au de obicei ledurile indicatoare, un display cu ecran alfa numeric, sau ambele.

Pe lângă sistemul în sine, alarmele de securitate sunt adesea cuplate cu un serviciu de monitorizare. În caz de alarmă, unitatea de control local contactează un post central de monitorizare. Operatorii dispeceratului văd semnalul și acționează dupa caz, cum ar fi contactarea proprietarilor, anuntarea poliției sau trimiterea agenților de intervenție. Aceste semnale pot fi transmise prin circuitele de alarmă, linii telefonice sau internet.

Tipuri de senzori

Detectori infrarosu pasivi

detector infrarosu pasiv

Senzorii pasivi infraroșu sunt folosiți pentru a detecta mișcarea. Senzorii pasivi infrarosu (PIR) detectează mișcarea și sunt cei mai des întâlniți în locuințe sau birouri. Sunt de încredere și au preturi accesibile. Termenul pasiv se referă la faptul că senzorul nu generează sau radiaza energie, funcționează prin detectarea căldurii generate de alte obiecte.
În sensul strict, PIR nu detectează mișcarea ci mai curând detectează schimbarile bruște de temperatură. Când un intrus se mișcă în fața unui senzor, temperatura din acel punct va crește de la nivelul temperaturii camerei până la nivelul temperaturii corpului și va scădea apoi. Aceasta schimbare rapidă declanșează detecția.

Senzorii PIR pot fi montați pe tavan sau pereți, pot avea o varietate de câmpuri de detecție, de la “îngust” până la 360 grade. Senzorii PIR au nevoie de sursă de electriciate, în afara circuitului de detecție.

Senzori microunde

Acest sensor emite microunde cu ajutorul unui transmițător și detectează microundele reflectate sau reducerea intensității acestora, cu ajutorului unui receptor. Transmițătorul și receptorul sunt de obicei combinate într-o singură carcasă pentru aplicații interioare și sunt în două carcase separate pentru aplicații exterioare. Pentru a reduce alarmele false acest tip de senzor este folosit împreună cu PIR.

Senzorii microunde răspund unui efect Doppler în frecvența energiei reflectate, printr-o schimbare a fazei sau printr-o reducere bruscă a nivelului energiei recepționate. Oricare dintre aceste efecte indică mișcarea unui intrus.

Raze foto-electrice

Sistemele cu raze fotoelectrice detectează prezența unui intrus prin transmiterea unei raze vizibile sau infraroșie pe o suprafață, unde aceste raze pot fi obstrucționate. Pentru a îmbunătăți detecția pe suprafața respectivă, razele sunt dispuse pe două sau mai multe rânduri. Totuși, dacă un intrus cunoaște existența tehnologiei, o poate evita.

Tehnologia poate fi eficientă pentru un sistem de detecție cu acțiune pe distantă mare, dacă este folosită în trei sau mai multe nivele, cu transmițători și receptori suprapuși pe o barieră sub forma unui gard. Sistemele sunt disponibile atât pentru aplicații în interiorul clădirilor cât și pentru exterior. Pentru a preveni un atac cu ajutorul unei surse externe de lumină care să țină receptorul activ în timp ce intrusul pătrunde în perimetru, majoritatea sistemelor modulează sursa luminii.

Detectori de geam spart

Detectorii de geam pot fi folosiți pentru protecția perimetrului intern al clădirilor. Detectorii acustici de geam spart sunt montați în proximitatea ferestrelor și identifică sunetele asociate cu spargerea unui geam.

Detectorii seismici de geam spart, denumiți în general “senzori de șoc” sunt montați direct pe sticlă. Când sticla se sparge produce o frecvență care parcurge sticla și tocul ferestrei și chiar și pereții și tavanul din apropriere. Cele mai intense frecvențe sunt între 3 și 5 kHz, depinzând de tipul de sticlă și de prezența unui strat intermediar de plastic.

Detectorii de geam spart “simt” frecvența șoc și la rândul lor generează alarmă.

Detectori de fum, căldura și monoxid de carbon

Detectori de fum, caldura si monoxid de carbon

Sistemul de detecție al căldurii

Majoritatea sistemelor pot fi dotate cu detectori de fum, căldura și/sau monoxid de carbon. Aceste sisteme sunt active non stop. Detectorii de fum și de căldură protejează împotriva riscului de incendiu iar detectorii de monoxid de carbon protejează împotriva riscului de intoxicare cu monoxid de carbon.

Senzori inerțiali și de vibrații

Senzori inertiali si de vibratii

Senzorii de tensiune se pot instala pe garduri de sârmă sau pe sârmă ghimpată.

Aceste dispozitive sunt montate pe bariere și sunt folosite pentru a detecta un atac asupra structurii. Tehnologia se bazează pe o configurație mecanică instabilă care formează un circuit electric. Când apare o miscare sau o vibrație, porțiunea instabilă a circuitului se mișcă și întrerupe trecerea curentului, ceea ce declansează alarma. Tehnologia dispozitivelor variază și pot fi sensibile la diferite nivele ale vibrației. Mediul care transmite vibrația trebuie să fie ales pentru tipul specific de senzor, în funcție de structură și configurație.

Un nou tip de senzor folosește componente piezo-electrice în locul circuitelor mecanice și pot fi reglate pentru a fi extreme de sensibile la vibrații.